Η αποκάλυψη του overfm.gr για χρηματοδότηση των νέων εγκαταστάσεων του Τριφυλλιού έφερε στην επιφάνεια τον κύριο τρόπο χρηματοδότησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί την κύρια πηγή.
Σύμφωνα με πηγές από αρμόδια Υπουργεία, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρουν ότι το πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο αφορά την Ελλάδα είναι ύψους 32 δις ευρώ. Από τα χρήματα αυτά για τον Βοτανικό και την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σκοπός είναι να εκταμιευτεί ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Που, φυσικά, είναι μικρό αναλογικά με το συνολικό βοήθημα και δεν επηρεάζει παρά στο ελάχιστο το σύνολο των πόρων που θα πάνε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλων έργων αστικών αναπλάσεων.
Απώτερος στόχος, άλλωστε, του Ταμείου είναι να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του χωροταξικού σχεδιασμού, με τη χρηματοδότηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για όλη τη χώρα και την προώθηση ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων και αστικών αναπλάσεων, όπως πρόσφατα σχολίασε σε άρθρο του ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Ο προγραμματισμός ήταν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να εκταμιευθούν τμηματικά χρήματα και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να έχει δεσμευθεί συνολικά το 70% των προβλεπόμενων για την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 30% ήταν προγραμματισμένο να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2023, αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ανάθεσης των προγραμματισμένων αναπλάσεων. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, ούτε δεδομένη η έγκρισή του, ωστόσο από κυβερνητικές πηγές αναφέρεται σχεδόν η βεβαιότητα ότι λόγω του εύρους ανάπλασης στις δύο περιοχές της Διπλής Ανάπλασης δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα εγκρίσεων.
Ακόμη και με την έγκριση, όμως, στο συγκεκριμένο κονδύλι, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για αυτό έγινε λόγος πώς έως το 2023 θα έχει προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση σε σημαντικό βαθμό. Μέχρι την άνοιξη του 2021, μάλιστα, θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί όλες οι εκθέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να βρίσκονται στη διάθεση του συμβουλίου της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ο Δεκέμβριος -αλλά και ο Ιανουάριος πλέον- κομβικός μήνας για τη ΔΑ.
Το βέτο Ούγγρων και Πολωνών
Χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω οι λέξεις «θα» και «πλέον», διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ενεργοποίηση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2021 (να σημειωθεί πώς αφορά το σύνολο των έργων και των υποδομών, που θα επιλεγούν να ολοκληρωθούν για κάθε χώρα – μέλος έως το 2027). Ουγγαρία και Πολωνία έθεσαν βέτο στην συμφωνία των «27» του περασμένου Ιουλίου, επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέο επίπεδο κρίσης στην ΕΕ.
Οι δύο χώρες κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου, κατά συνέπεια στερούνται αρωγής από ευρωπαϊκούς πόρους. Το μπλόκο αυτό θα καθυστερήσει σίγουρα την εκταμίευση χρηματοδότησης, δεν εμποδίζει, όμως, την ολοκλήρωση των εκθέσεων προς το συμβούλιο της ΕΕ. Λύση θα βρεθεί, διότι εμπρός υπάρχει μία πανευρωπαϊκή υγειονομική κρίση, επομένως όσο σοβαρή και αν είναι αυτή η εξέλιξη μακροπρόθεσμα δεν θα μπορέσει να μπλοκάρει την αρωγή από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει άμεση σύνδεση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πρόκειται για κατάσταση που δεν αφορά, φυσικά, μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.