Γκαραγκάνης

Βοτανικός: Το εύκολο (εγκαταστάσεις ΑΟ) που έγινε δύσκολο και οι «διαρροές»

Βοτανικός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού, οι επαφές ΑΕΠ Ελαιώνα – Ερασιτέχνη και οι «διαρροές» που θέλουν να πλήξουν τον ΑΟ.

24.04.2021 | 16:07

Ακόμα και με μία απλή ανάγνωση του Προεδρικού Διατάγματος 161/2013 μπορεί ο καθείς να διαπιστώσει ότι στο σύνθετο έργο της Διπλής Ανάπλασης υπάρχει μία παράμετρός του που είναι η πλέον εύκολη και απλή προς υλοποίηση. Η αναφορά έχει να κάνει με την εκπόνηση μελετών, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση (από την ΑΕΠ Ελαιώνα, ιδιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου πρώην Βωβού) των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Από την υπογραφή του Μνημονίου του Νοεμβρίου 2020 προχώρησαν αρκετά οι διαδικασίες στις υπόλοιπες παραμέτρους της ΔΑ, όχι, όμως, της πιο απλής. Οι εξελίξεις «έτρεξαν» τις τελευταίες εβδομάδες και θα έχουν θέση τερματισμού τη σύναψη και υπογραφή διμερούς συμφωνίας των Τραπεζών με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Στο μεσοδιάστημα ενεπλάκη ειδησεογραφικά η αμερικάνικη εταιρεία Hines, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΑΕΠ Ελαιώνα με φόντο ενδεχόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης του εμπορικού.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πώς η Hines δεν αποτελεί συμβαλλόμενη πλευρά στη ΔΑ, επομένως το τι θα κάνει, αν θα μείνει, αν θα φύγει, αν θα προχωρήσει την αρχική συμφωνία με την ΑΕΠ Ελαιώνα δεν επηρεάζει το αν θα ολοκληρωθεί ή όχι η αστική ανάπλαση. Αυτή έχει ως επίκεντρο την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και αξιοποίηση του οικοπέδου όπου βρίσκεται το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Βοτανικός: Η πρωτοβουλία της ΠΑΕ και η χωρητικότητα του κλειστού

Για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον περασμένο Νοέμβριο οι διαδικασίες σύναψης της διμερούς συμφωνίας ΑΕΠ Ελαιώνα – Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού δεν είχαν προχωρήσει. Κατέπεσε έτσι ο αντίλογος περί «των Τραπεζών που καίγονται να υλοποιηθεί το έργο το συντομότερο». Το ιδανικό σενάριο για την ιδιοκτησία του εμπορικού θα ήταν η απεμπλοκή του από τη ΔΑ. Ότι συμπίπτει αυτή η άποψη με ορισμένους φορείς εντός του συλλόγου προβληματίζει, όμως αυτή τη στιγμή δεν απειλεί τη ΔΑ.

Μετά την ανακοίνωση της Θύρας 13 με αποδέκτη τον Δήμο Αθηναίων και την Alpha Bank, τοποθέτηση απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε πώς αναλαμβάνει το εξοδολόγιο των προμελετών για τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου. Μία κίνηση που κατά μία πλευρά «ξεκλείδωσε» τις εξελίξεις, που κατά άλλες, όμως, δεν τις επηρέασε καθόλου διότι οι συζητήσεις ανάμεσα στον ΑΟ και τις Τράπεζες ήδη είχαν ξεκινήσει. Μένοντας στο τι φαίνεται, σαφώς η χρονική συγκυρία των γεγονότων δείχνει πώς η κίνηση αυτή της ΠΑΕ λειτούργησε προωθητικά.

Στην κουβέντα που γίνεται για τη χωρητικότητα του κλειστού του Ερασιτέχνη και αν θα μπορεί να φιλοξενήσει τελικό, ημιτελικό ή προημιτελικό σε top διοργάνωση Ευρώπης στο βόλεϊ ορισμένες παρατηρήσεις. Σίγουρα οι 3.000 θέσεις θα αποτελέσουν την καλύτερη εξέλιξη, αν δεν μετατραπούν, όμως, σημείο τριβής -προσχηματικά ή όχι θα το δείξει το μέλλον- και τροχοπέδη για τη σύναψη της συμφωνίας των δύο πλευρών. Οι minimum χωρητικότητες, για τη διεξαγωγή προημιτελικών/ημιτελικών/τελικών αγώνων διαφοροποιούνται από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι 3.000 θέσεις μπορεί να γίνουν 5.000 άμεσα, 7.000 στο μέλλον, 15.000 σε 20 χρόνια από σήμερα. Επομένως, ουσιαστικά ο Ερασιτέχνης θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν τον καλύπτει η minimum χωρητικότητα των 2-3.000 για τα indoor sports (βόλεϊ, μπάσκετ γυναικών, ποδόσφαιρο σάλας, ενδεχομένως χάντμπολ στο άμεσο μέλλον). Η αλήθεια είναι πώς αν σκοπός είναι η δημιουργία μίας ομάδας, η οποία κάθε χρόνο θα βρίσκεται σε θέσεις ευρωπαϊκών τελικών ίσως θα πρέπει να αναζητήσει μία λύση όπως το μπάσκετ. Ένα κλειστό, δηλαδή, 15-20.000 που θα πληροί τέτοιες προϋποθέσεις (αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στη ΔΑ). Με τα τώρα δεδομένα η συζήτηση αυτή μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου, ωστόσο ορισμένα πράγματα πρέπει να τσεκαριστούν πριν να είναι αργά.

Κυρίως το εξής: Ο Παναθηναϊκός αναζητά στο βόλεϊ, σπορ έχει φανατικό κοινό, έδρα για τα εντός έδρας παιχνίδια στις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Αν ναι, ορθώς να προχωρήσει το πλάνο στέγασης στο προβλεπόμενο κλειστό εντός της ΔΑ και όποτε δώσει ο Θεός να παίξει ευρωπαϊκό ημιτελικό ή τελικούς να αναζητήσει για τα παιχνίδια αυτά – αριθμητικά λιγότερα από τα υπόλοιπα – ένα μεγαλύτερο κλειστό εντός Αττικής (πχ ΟΑΚΑ). Όλα αυτά έρχονται σε συνάρτηση με το τι έχει τώρα ο ΑΟ από πλευράς εγκαταστάσεων, όμως αυτή είναι μία κουβέντα που θα γίνει διεξοδικά τον Ιούνιο του 2021.

Βοτανικός: Προχωρούν τα συνοδά έργα στη δημοπράτηση

Η επί πραγματικού είδηση της εβδομάδας που πέρασε αφορά την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να αναθέσει στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ την εκπόνηση των μελετών για τα υποστηρικτικά έργα της περιοχής ανάπλασης ΙΙ στον Βοτανικό, όπως προβλέπεται από τη Διπλή Ανάπλαση. Προφανώς, για να προχωρά η τεχνική υποστήριξη των έργων και η εκπόνηση των μελετών για κάποιο λόγο συμβαίνει. Με πυρήνα εξελίξεων το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις εγκαταστάσεις του ΑΟ.

Ο ρόλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, η οποία πλέον διοικείται από τον Δήμο Αθηναίων, δεν αφορά μόνο τη Διπλή Ανάπλαση αλλά οποιαδήποτε ανάπλαση στην πρωτεύουσα. Οποιαδήποτε αστική παρέμβαση πιο σωστά, όπως η ανάπλαση των Προσφυγικών της Λεωφόρου. Από την εποχή του κ. Μπελαβίλα, που ήταν ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος, ο σκοπός της τούτος ήταν. Για όσους γνωρίζουν, επίσης, τη ροή των εξελίξεων ήταν με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι ένα σημαντικό ποσοστό του έργου επί της διαδικασίας υλοποίησης θα το αναλάμβανε η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ. Πουθενά το μεμπτό…

Βοτανικός: Οι «διαρροές» που πλήττουν τον Ερασιτέχνη

Όπως είναι γνωστό υπάρχει μερίδα του κόσμου του Παναθηναϊκού, που δεν θέλει τον Βοτανικό ή, σύμφωνα με το νέο trend, δεν θέλει το «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» στον Βοτανικό. Ακόμα και στην ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου δεν μπορεί να μείνει σε ένα σπίτι που δεν το επιθυμεί, με το ζόρι. Έτσι, αν πράγματι η Γενική Συνέλευση κρίνει ότι δεν θέλει τον Βοτανικό θα πρέπει να ακολουθηθούν οι επόμενες διαδικασίες για να φανεί αν τελικά θα τελματώσει η ΔΑ. Επειδή καμία απόφαση ΓΣ ερασιτεχνικού σωματείου δεν αποτελεί ισχυρότερη κίνηση από ένα ανώτατο νομοθέτημα όπως το ΠΔ, σε αυτήν την περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εκκινήσει μία προσπάθεια απεμπλοκής από τη ΔΑ.

Ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ αποτελούν διαφορετικά συμβαλλόμενα μέρη, οπότε στην περίπτωση αυτή μένει να φανεί ποια πορεία θα ακολουθηθεί από τους δύο Παναθηναϊκούς φορείς. Άξονες της όποιας πρωτοβουλίας για το μέλλον μετά τη ΔΑ θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση όλου του απαραίτητου paperwork για το ιδιοκτησιακό της Λεωφόρου, με την πιθανή προσφυγή στα δικαστήρια να είναι μονόδρομος. Μία σημείωση, πριν κλείσει το κομμάτι αυτό που θα ανοίξει ξανά τον Ιούνιο. Μία πληροφορία μάλλον, διασταυρωμένη από καλές πηγές που γνωρίζουν άριστα τα του ΑΟ. Ήδη έχει εκκινήσει μία τέτοια προσπάθεια από μέλη του Ερασιτέχνη, η οποία υπάρχει στόχος να παρουσιαστεί στη ΓΣ.

Ως κατακλείδα, μία συμβουλή στον επίσημο ΑΟ. Όταν δημιούργησε τις τεχνικές και νομικές επιτροπές για τη σύναψη των διμερών συμβάσεων, η επάνδρωσή τους έγινε από τεχνοκράτες θεωρητικά που είναι μέλη του με γνωστικό πεδίο στη σύνταξη των συμβάσεων (νομικοί, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, λογιστές ενδεχομένως). Η δράση ορισμένων εξ αυτών εναντίον του Βοτανικού γνωστή, με την όλη πρωτοβουλία να μοιάζει πώς ο… λύκος τοποθετήθηκε να φυλάει τα… πρόβατα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία διοχέτευση στα αδηφάγα social media πληροφοριών που δεν φτάνουν ούτε σε δημοσιογραφικά γραφεία. Και αν φτάνουν δεν είναι τόσο εύκολη η εξακρίβωσή τους, ώστε να διοχετευτούν ως ενημέρωση στο κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνάντηση της 31ης Μαρτίου ανάμεσα σε διοικητικά στελέχη του ΑΟ και τον Αλέξανδρο Τσιατσιάμη (Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων). Δεν είναι πολύ φυσιολογικό να κυκλοφορεί «αέρα, πατέρα» στα social με στοιχεία συγκλονιστικής ακρίβειας (σελίδα, εδάφιο κτλ) ότι παραδόθηκαν προτάσεις από τον Δήμο στις οποίες αμφισβητείται η κυριότητα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού (άρα και της Λεωφόρου).

Αν υπάρχει τέτοιο έγγραφο να το βγάλει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στη δημοσιότητα, ώστε να κριθεί με στοιχεία ο σκοπός του και, κυρίως, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν, όμως, η προσβασιμότητα ορισμένων σε τέτοιες συζητήσεις και στη μελέτη τέτοιων μυστικών εγγράφων οδηγεί σε «διαρροές» που μόνο κακό κάνουν στον μπερδεμένο κόσμο του Παναθηναϊκού, καλό θα ήταν οι διοικούντες τον Ερασιτέχνη να βρουν τον «ποντικό». Αδυνατεί να πιστέψει ο κοινός νους ότι κάποιοι μπορεί και να βολεύονται από όλο αυτό το ξεκατίνιασμα ή από τις μομφές εναντίον ανθρώπων του Δήμου που είναι και μέλη στον ΑΟ. Με την ευχή να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε δημοσιεύοντας στοιχεία για τα παραπάνω…

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή