Ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Ζοσέ Μπότο μίλησε για τις μεταγραφικές κινήσεις, την συνεργασία με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους στόχους του Ιβάν Σαββίδη.
Την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του παραχώρησε στην εκπομπή «Open Sport» στο Open, ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Ζοσέ Μπότο. Πέντε μήνες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ξεκαθαρίζει τα πράγματα γύρω από το μεταγραφικό πλάνο των δευτεραθλητών Ελλάδας και το βασικό στόχο της ομάδας στο φετινό καλοκαίρι των πολλών αλλαγών.
Αναλυτικά η συνέντευξη Μπότο
-Δεν σας αγχώνει το γεγονός ότι σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό αναμένεται να εμπιστευτείτε πολλούς νεαρούς ηλικιακά ποδοσφαιριστές;
«Ίσως για την ελληνική νοοτροπία, αλλά για εμένα ένας παίκτης 25, 26, 27 χρονών δεν είναι ένας νεαρός παίκτης, είναι ένας παίκτης με εμπειρία. Το πρόβλημα δεν είναι η ηλικία είναι η ποιότητα. Ποδοσφαιριστές 22 ή 23 ετών έχουν περισσότερη εμπειρία από παίκτες 32 ή 33 ετών, εξαρτάται από το τι έχουν κάνει στην καριέρα τους».
-Πόσους ποδοσφαιριστές και σε ποιες θέσεις θα αποκτήσει ο ΠΑΟΚ;
«Τους Νέσμπεργκ, Κουαλιάτα και Σοάρες τους έχουμε ήδη υπογράψει. Θέλουμε επιπλέον 7-8 παίκτες στις θέσεις του αριστερού μπακ, του κεντρικού αμυντικού, ακραίους επιθετικούς, ένα δεκάρι, τερματοφύλακα, ξέχασα να τον αναφέρω κι είναι πολύ σημαντικός. Στη συνέχεια αν δούμε ότι χρειαζόμαστε έναν επιθετικό, ακόμα ένα δεκάρι ή έναν μέσο, θα κινηθούμε για την απόκτησή τους. O βασικός μας στόχος είναι να έχουμε τουλάχιστον το 90-95% του ρόστερ μας έτοιμο πριν την 21η Ιουνίου, όταν θα ξεκινήσουμε προετοιμασία».
-Από τη μία ο Βιεϊρίνια, αρχηγός του ΠΑΟΚ, ο πιο έμπειρος, αλλά και μεγαλύτερος ηλικιακά, από την άλλη ο Λύρατζης, νέος, ταλαντούχος, με μεταπωλητική αξία. Κατά τη δική σας άποψη ποιο μοντέλο θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ;
«Κοιτάξτε, μία ομάδα είναι πάντα ένα μείγμα έμπειρων και νέων ποδοσφαιριστών, αυτό για μένα είναι το (ιδανικό) μοντέλο. Αν παρατηρήσετε, έτσι είναι δομημένο το ρόστερ της Πόρτο, αν δείτε η Ρεάλ Μαδρίτης είναι επίσης μία μείξη ανάμεσα σε παίκτες όπως ο Βινίσιους Τζούνιορ, ο Ροντρίγκο ή ο Βαλβέρδε και ο Μπενζεμά με τον Κρος. Αυτό είναι ένα μοντέλο που νομίζω ότι μπορεί να φέρει το πρωτάθλημα».
-Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον κύριο Λουτσέσκου. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν με βάση τις μεταγραφές ότι έχετε διαφορά φιλοσοφίας…
«Επειδή (με τον Ραζβάν) έχουμε μία πολύ ανοιχτή και στενή σχέση, μιλάω κάθε μέρα μαζί του και παρότι τώρα κάνει διακοπές μιλάω μαζί του συνέχεια, αυτή η μείξη της κατανόησης, των εμπειριών και της φιλοσοφίας στον τρόπο που δομείται ένα ρόστερ, όχι στον τρόπο παιχνιδιού, νομίζω ότι θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια».
-Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ τη σεζόν που θα ξεκινήσει και με τι θα είστε εσείς ικανοποιημένος;
«Μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ με αυτούς τους οπαδούς, με αυτό το πάθος, θα πρέπει να σκέφτεται πάντα το κάτι μεγαλύτερο. Ποτέ δεν εργάστηκα σε μία ομάδα που δεν παλεύει για να γίνει πρωταθλήτρια και το να γίνει πρωταθλητής νομίζω ότι πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του ΠΑΟΚ. Φυσικά παράλληλα θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο για τον σύλλογο που θα του αποφέρει οικονομική υγεία. Για να μπορεί η ομάδα να πουλάει ποδοσφαιριστές με περισσότερα χρήματα είναι σημαντική η πορεία της στην Ευρώπη.
Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ είναι να αντιληφθούν ότι δημιουργούμε κάτι από την αρχή, ότι δημιουργούμε ένα νέο σύστημα έτσι ώστε να μην κερδίζει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο μία φορά στα δέκα χρόνια, αλλά να τον κερδίζει σε σταθερή βάση. Ήμουν μέρος αυτού του μοντέλου, σημαντικό κομμάτι αυτού μοντέλου στην Μπενφίκα και στη διάρκεια αυτής της περιόδου πετύχαμε νομίζω 1 δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα από πωλήσεις, κερδίσαμε 6 πρωταθλήματα και συμμετείχαμε σε δύο τελικούς του Europa League».
-Για όσα έχει συζητήσει με τον Ιβάν Σαββίδη:
«Το μόνο πράγμα που έχω πει στον κύριο Σαββίδη στη συζήτησή μας, είναι να έχουμε μία γραμμή, μία γραμμή βασισμένη σε αυτό το μοντέλο, με συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, κάτι που σημαίνει να μην αλλάζεις (για παράδειγμα) από τον Γκουαρδιόλα στον Σιμεόνε, ναι είναι δύο εξαιρετικοί προπονητές, αλλά μην κάνεις τέτοια αλλαγή, γιατί αν διατηρήσεις μία σταθερή γραμμή, αργά ή γρήγορα θα αποκομίσεις κέρδη από αυτή την τακτική».
-Για τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν στον ΠΑΟΚ και πώς σκέφτεται να διαχειριστεί την πίεση:
«Αν φοβόμουν ή αν δεν είχα αυτοπεποίθηση θα έμενα στο σπίτι μου. Θέλω να με κρίνουν για τις ιδέες μου, ή σωστότερα ένα μείγμα ιδεών γιατί δεν είναι μόνο οι δικές μου ιδέες, είναι ένας συνδυασμός σκέψεων ανάμεσα στον κ. Σαββίδη, σε εμένα και τον προπονητή, δεν είμαι μόνο εγώ, δεν μου έχουν δώσει τα κλειδιά του συλλόγου φυσικά. Και δεν κρύβομαι, δεν έχω κρυφτεί ποτέ πίσω από κάποιον άλλον, ό,τι είναι δική μου ευθύνη, την αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη».
-Δεν θεωρείτε ότι από τον ΠΑΟΚ λείπει ένας επιθετικός που έχει το εύκολο γκολ;
«Νομίζω ότι (η επιστροφή) του Ολιβέιρα είναι μία πολύ καλή αναβάθμιση για την ομάδα. Έχουμε τον Αντόνιο Τσόλακ που είναι ένας παίκτης, ο οποίος έχει αποδείξει σε άλλα πρωταθλήματα ότι μπορεί να σκοράρει γκολ και για να φέρουμε κάποιον άλλο επιθετικό θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερος αυτών που έχουμε. Αυτό που διαπίστωσα από όσα παρατήρησα αυτούς τους πέντε μήνες σε όλες τις προπονήσεις είναι ένα ψυχολογικό ζήτημα. Ξεκίνησαν να σκέφτονται «δεν σκοράρω, δεν σκοράρω» και όταν ξεκινάς να σκέφτεσαι έτσι δεν σκοράρεις. Επίσης, μερικές φορές πρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένοι τη στιγμή των τελειωμάτων των φάσεων στις προπονήσεις. Τους δώσαμε το παράδειγμα παικτών, όπως ο Ιντζάγκι. Ο Ιντζάγκι μία ημέρα μου είπε «ποτέ δεν χάνεις ένα γκολ στην προπόνηση».
-Θα μπορούσε ο Πρίγιοβιτς να είναι μία επιλογή για την κορυφή της επίθεσης του ΠΑΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή;
«Ο σύλλογος ζει με τις μνήμες και το καταλαβαίνω αυτό, ζει με τις μνήμες του πρωταθλήματος που κατέκτησε το 2019. Ήταν κάτι εκπληκτικό για τον σύλλογο και όλοι προσπαθούν να επαναλάβουν εκείνο το επίτευγμα αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάζουν μπροστά. Επειδή εκείνο (το πρωτάθλημα) ήταν κάτι το μοναδικό και ακόμη κι αν φέρεις τους ίδιους παίκτες δεν θα είναι το ίδιο. Για εμένα, μπορώ να σας πω, ότι ήταν ο λόγος που έγειρε τη ζυγαριά στο να επιλέξω τον ΠΑΟΚ».
-Θέλετε να μας μιλήσετε για τη σχέση σας με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, τον Ιβάν Σαββίδη;
«Με τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για τον σύλλογο, με τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να με πείσει για την ιστορία του και τη σημαντική θέση του στην Ελλάδα. Και όλα αυτά με ευαισθητοποίησαν. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος για τον οποίον αισθάνεσαι το πάθος του για τον σύλλογο. Το πόσο έξυπνος είναι και το πως αντιλαμβάνεται τα πάντα, ακόμη κι όταν δεν είναι παρών».
-Πώς είναι η ζωή στη Θεσσαλονίκη; Την απολαμβάνετε;
«Μπορώ να ζήσω εδώ γιατί η πόλη, ο αέρας της μοιάζουν πάρα πολύ με την Πορτογαλία. Κι ο τρόπος ζωής μου αρέσει. Μου αρέσει να αισθάνομαι τη ζωντάνια της».
-Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ;
«Είμαι φίλος με τον Μάρκο Σίλβα (σ.σ. πρώην προπονητής Ολυμπιακού) και θυμάμαι ότι στο παρελθόν, πριν καν σκεφτώ να έρθω στην Ελλάδα μου είπε ότι το πιο δύσκολο γήπεδο για να παίξεις, επειδή παίζουν με 12 παίκτες, τους έντεκα ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους, είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Και αυτό είναι αλήθεια. Το αισθάνθηκα στον αγώνα με τη Μαρσέιγ. Το μήνυμα που θέλω να τους στείλω είναι ότι, κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών, ακόμη κι αν η ομάδα δεν παίζει καλά να βοηθάτε την ομάδα γιατί είστε η βοήθεια της».